lördag 28 december 2024

En favorit i repris - Hur du hanterar börsnedgång

 Orolig för börsen? Gör så här!


Blir du orolig när du ser röda siffror på börsen?

Det är jobbigt att se sitt sparande minska i värde dag för dag men här kommer några tips som jag använder för att hantera det som kanske också kan hjälpa dig. 


  1. Se på börsen ur ett långt perspektiv.

    Att spara på börsen är ingen sprint, det är ett marathon. Pengarna ska ligga här länge och gotta sig. Så ta ett steg tillbaks och se på börsen ur ett längre perspektiv. 
                      


  2. Sluta läs rubriker i tidningar om "börsras" etc.

    Det tjänar inget till. Så länge du har siktet inställt på framtiden behöver du inte läsa och bli ororad av hetsiga rubriker i dagspressen.

  3. Fortsätt spara regelbundet.

    Nu är det extra viktigt att fortsätta spara regelbundet. Bli inte rädd och avbryt det regelbundna sparandet bara för börsen går knackigt, det är nu du kan köpa in dig billigt.

  4. Du behöver inte logga in varje dag för att se hur dina pengar mår.

    Se till att ha dina pengar investerade i "säkra" innehav så kan du titta till dem mer sällan, tex när du ska köpa mer ;) Ta bort appen till Nordnet/Avanza etc från mobilen också, att logga in via desktop är mycket jobbigare så du kommer inte kika in lika ofta.

  5. Gör saker som ger dig energi.

    Ta ett surt börsklimat och vänd det till något positivt genom att fokusera på annat. Gå en promenad, träffa familj och vänner, åk skidor, ta en cykeltur. Ja du fattar :) Gör sådant som ger dig energi och tänk helt enkelt så lite som möjligt på börsen.

Hoppas detta kanske kan hjälpa någon därute att hantera börsen när det är röda siffror.


torsdag 26 december 2024

Några sätt att spara en slant (och köpa mer aktier istället)

 

Här kommer några tips på hur man kan spara en krona eller två

När vi pratar om att spara pengar är det lätt att fastna i samma gamla tips. Skippa take-away-kaffet, ät matlåda och handla på rea. Visst, det funkar, men det finns fler spartips . Här är tio tips som inte bara hjälper dig att spara pengar utan också kan vara riktigt roliga att testa.




Nedan punkter kanske redan är självklara för en del men för andra kanske det kan inspirera :)

1. Byt tjänster med vänner och grannar

Behöver du hjälp med något som annars kostar pengar? Byt tjänster! Passar du grannens katt medan de är bortresta, kanske de kan hjälpa dig med trädgårdsarbete eller något tekniskt.

2. Starta en “no-buy” utmaning

Bestäm dig för att inte köpa något onödigt under en vecka, månad eller till och med längre. Det låter kanske svårt, men det kan vara en ögonöppnare för hur mycket pengar du egentligen spenderar på impulsköp.

3. Reparera istället för att köpa nytt

Trasiga kläder, elektronik eller möbler? Innan du köper nytt, kolla YouTube för tutorials om hur du kan fixa det själv. Du sparar inte bara pengar – du lär dig något nytt på vägen!

4. Dela abonnemang

Har du en streamingtjänst eller ett gymkort som går att dela? Många tjänster tillåter flera användare, så kolla med en vän eller familjemedlem om ni kan dela kostnaden.

5. Gå med i en bytesgrupp

Lokala Facebook-grupper för köp och sälj eller renodlade bytesgrupper är guldgruvor. Byt något du inte längre behöver mot något du faktiskt behöver – helt utan kostnad!

6. Laga mat av vad du redan har hemma

Istället för att göra en storhandling varje vecka, gå igenom vad du har i skafferiet och kylskåpet och försök laga mat av det. Du kan bli förvånad över vilka läckra rätter som går att skapa av det du redan äger.

7. Låna innan du köper

Behöver du en borrmaskin eller en specifik bok för en kurs? Fråga runt bland vänner och bekanta innan du köper. Ofta kan du låna det du behöver helt gratis.

8. Tjäna pengar på saker du inte använder

Gå igenom förrådet och sälj sådant du inte längre använder. Appar som Blocket och Tradera gör det enkelt att omvandla gamla prylar till pengar.

9. Utmana dig själv att hitta gratisnöjen

Istället för att spendera pengar på dyra aktiviteter, utforska vad som är gratis i din stad. Promenera i naturreservat, gå på museer som har gratis inträde eller delta i gratis events och workshops.


Har du något eget ovanligt spartips som fungerar för dig? 

Kommentera gärna!



måndag 23 december 2024

Mitt näst största innehav - En svensk klassiker!

 

Mitt näst största innehav stavas Investor




Lite kort om Investor

Investor AB – Sveriges investmentjätte

Investor AB är Sveriges äldsta och största investmentbolag, grundat 1916 av Wallenberg-familjen. Bolaget fungerar som en långsiktig ägare i några av Nordens och världens mest framstående företag. Genom en kombination av helägda dotterbolag och noterade innehav erbjuder Investor sina aktieägare en bred portfölj med bolag som Atlas Copco, SEB, ABB och Mölnlycke.

Med en bevisad strategi av värdeskapande och stabila utdelningar är Investor en favorit bland både nybörjare och erfarna investerare. Bolagets aktie handlas på Stockholmsbörsen och är känd för sin defensiva styrka och potential för långsiktig tillväxt.


Min resa i Investor började för ett bra tag sedan och har varit en bra investering.

Min avksatning i Investor:
                                                                            
Investors vikt:


Jag kommer fortsätta investera i Investor då och då men just nu är jag rätt nöjd med att innehavet får ligga som det är och tuffa på 😎

Äger alla Investor eller är det någon som avstår av någon anlending?

"All information på denna blogg är endast för utbildningssyfte och är inte finansiell rådgivning. Investeringar sker på egen risk."



lördag 21 december 2024

Strategiskifte! Från enskilda aktier till utdelande ETF:er

 

Mer fokus på ETF:er framöver



Fördelning idag

26% ETF:er
74% enskilda aktieinnehav

Om några år vill jag gärna ha det tvärtom :)

Efter mycket funderande har jag bestämt mig för att gradvis styra om min investeringsstrategi. Framöver kommer jag att lägga större fokus på ETF:er med hög utdelning, särskilt sådana som ger över 4% i direktavkastning.

En ETF (Exchange Traded Fund) är en börshandlad fond som handlas på aktiemarknaden precis som aktier. Den följer värdet på en underliggande tillgång eller ett index, till exempel en aktieindexfond, råvaror eller obligationer.

Varför detta skifte?

Den främsta anledningen är riskspridning. Även om jag har flera fina bolag i portföljen har jag insett att bolagsspecifik risk är något jag vill minimera framöver. Ett enskilt bolag kan drabbas av många oförutsedda händelser. Med ETF:er får jag automatiskt en bred exponering mot många bolag samtidigt.

Min plan framåt

Jag kommer inte göra några drastiska förändringar. Mina nuvarande innehav får vara kvar, men framöver kommer jag att:

  1. Styra allt (det mesta iallafall) nysparande mot utvalda ETF:er
  2. Återinvestera utdelningar i ETF:er istället för enskilda aktier
  3. Gradvis öka ETF-andelen i portföljen över tid

Detta ger mig en mjuk övergång utan att behöva sälja av befintliga innehav etc. 

Fokus på hög utdelning

Jag siktar på ETF:er med över 4% i direktavkastning. Jag vill fortsätta ha en relativt hög direktavkastning och bryr mig mindre om att ha den största portföljen värdemässigt. Viktigare är stadiga stabila utdelningar.

Riskhantering

Genom att välja ETF:er får jag automatiskt:

  • Geografisk spridning
  • Sektorspridning
  • Valutaspridning
  • Minskad bolagsrisk

Detta betyder inte att risken försvinner helt, marknaderna kommer fortfarande gå upp och ner. Men jag slipper oro för enskilda bolag som går dåligt.



Slutsats

Detta är en naturlig evolution av min investeringsstrategi. Genom att fokusera på högutdelande ETF:er kan jag behålla fokus på passiv inkomst samtidigt som jag får bättre riskspridning. Det känns som ett klokt val långsiktigt.


Vad tycker ni om denna strategi?
Har ni själva gjort liknande förändringar i er portfölj?


"All information på denna blogg är endast för utbildningssyfte och är inte finansiell rådgivning. Investeringar sker på egen risk."

fredag 20 december 2024

Magin med utdelningar!

 

Utdelningar - Min största motivation till att fortsätta spara!



Det är något speciellt med utdelningar som får mig att vilja fortsätta spara månad efter månad. Visst, den totala avkastningen är viktigi längden, men det är något magiskt med att se pengarna ticka in på kontot med jämna mellanrum.

När jag började min resa på börsen för många år sedan var det främst värdest på portföljen jag tänkte på. Men ju längre tiden gått, desto mer har jag fastnat för utdelningsstrategin. Det är något tryggt och konkret med att äga bolag som regelbundet delar ut en del av sina vinster.

Varför jag älskar utdelningar:

  • Det ger en regelbunden bekräftelse på att strategin fungerar
  • Pengarna kan återinvesteras och skapa en fin snöbollseffekt
  • Det känns som att få "betalt för att vänta" i sämre tider
  • Utdelningshöjningar är ett kvitto på att bolaget går bra
  • Det är lättare att hålla sig till strategin när man ser resultatet


Jag minns känslan när mina första utdelningar tickade in. Det var inga stora pengar, men det var en otrolig känsla att få "gratis" pengar bara för att jag ägde aktier i bolagen. Den känslan har bara blivit starkare med åren när utdelningarna vuxit.

För mig handlar det också om att bygga en långsiktig inkomstström. Tanken på att en dag kunna leva delvis på utdelningar är en stark drivkraft. Det har blivit ett effektivt sätt att motivera mig själv till att fortsätta spara.

Det finns såklart de som tycker att utdelningar är överskattat och att man lika gärna kan sälja av lite aktier vid behov. Men för mig är det något speciellt med att få en del av bolagens vinster direkt i handen, utan att behöva sälja.

Något annar jag uppskattar är hur utdelningar tvingar mig att tänka långsiktigt. När jag analyserar bolag tittar jag mycket på deras förmåga att generera stabila kassaflöden över tid. Det har gjort mig till en bättre investerare överlag tror jag.

Nu ser jag fram emot utdelningsåret 2025 som närmar sig. Det är alltid lika spännande att se vilka bolag som höjer sina utdelningar och med hur mycket. 


Vad motiverar er att fortsätta spara?
Är det utdelningar som driver er också eller har ni andra mål som motiverar?



torsdag 19 december 2024

Spara som en hobby – inte som ett måste


Varför sparande inte känns som ett jobbigt måste för mig




När vi hör ordet "spara" tänker många direkt på uppoffringar. Vi ska avstå från att köpa den där snygga tröjan, hoppa över restaurangmiddagen eller nöja oss med en budgetsemester. Det låter inte direkt kul, eller hur? Men vad händer om vi vänder på steken och börjar se vårt sparande som en hobby, något som faktiskt kan vara roligt, motiverande och utvecklande?

Det här är precis vad jag har gjort. För mig handlar sparande inte längre om att måste göra något för att trygga framtiden, utan om en spännande aktivitet som jag ser fram emot.

Varför sparande som hobby?

Som med alla hobbys handlar det om att hitta något som känns givande och ger en känsla av framgång. När jag började spara med det här perspektivet blev det plötsligt mycket roligare. Här är några grejer som jag använder mig av för att göra det roligare:

  1. Ha delmål och milstolpar
    Jag ser mina sparmål som nivåer att klara av. När jag når en ny milstolpe – som att fylla upp min buffert, maxa ISK/KF-kontot för året eller investera i något jag är intresserad av känner jag samma tillfredsställelse som när man vinner ett spel.

  2. Kreativitet med små belöningar:
    Det är fascinerande hur man kan hitta sätt att njuta av livet utan att spendera en förmögenhet. Laga grym mat hemma kan tom vara roligare än att gå på restaurang, köpa second-hand/begagnat eller skapa minisemestrar med utflykter nära hemmet. Sparandet blir då en del av en större process.

  3. Utmaningen i att "effektivisera" kostnader:
    När jag hittar ett riktigt bra erbjudande, använder en cashback-app eller lyckas pruta ner elabbonnemanget eller försäkringen några kronor så får jag en inre tillfredsställelse. 




Så gör jag sparandet roligt

Här är några konkreta sätt jag har gjort mitt sparande till en hobby:

  • Budget som tävlingsredskap: Jag sätter upp realistiska utmaningar för mig själv, hålla mig till en viss budget för olika utgifter etc.
  • Investeringar som intresseområde: Jag grottar ner mig i aktier och fonder på samma sätt som andra dyker ner i sportresultat eller tv-serier. Att se pengarna växa över tid ger en kick.
  • Belöningar för mig själv: För varje sparmål jag når unnar jag mig något. Det blir små firanden vid varje framgång.

Resultatet

Att se sparandet som en hobby har förändrat mitt förhållningssätt till pengar. Det är inte längre en tråkig syssla utan något jag gör för att det känns meningsfullt och kul. Samtidigt blir jag tryggare ekonomiskt, något som i sin tur skapar ännu mer glädje och frihet.

Hur ser du på sparande? Är det en börda eller något du faktiskt gillar? 

Kommentera gärna och dela dina tankar!



tisdag 17 december 2024

Hur gick det med mina mål för 2024?

 

Så hur gick det med de mål jag satte upp för mig själv för 2024?

I början av 2024 satte jag upp tre konkreta ekonomiska mål, och nu när året nästan är slut kan jag med glädje säga att jag uppnått samtliga!


1. Få minst 130 000 kr i utdelning


Detta mål krävde att jag fortsatte gneta på med sparandet och en stadig portfölj. Genom att fokusera på stabila bolag med pålitliga utdelningar kunde jag nå över 130 000 kronor i utdelnningar för året. Det var såklart ett resultat av flera års konsekvent arbete där jag har återinvesterat utdelningar och hållit fast vid en långsiktig plan. Att se utdelningarna växa till denna nivå är ett bevis på att strategin fungerar!



2. Ha en utdelningstillväxt på minst 20 %


Att nå 20% utdelningstillväxt under ett år är ingen lätt match, men det gick tack vare en kombination av olika faktorer. För det första har jag valt bolag som aktivt höjer sina utdelningar år efter år. För det andra har återinvesteringarna hjälpt till att växa utdelningarna ytterligare. Det handlade inte bara om att jaga hög direktavkastning utan också om att satsa på bolag med potential för framtida utdelningstillväxt.




3. Återinvestera 100 % av ordinarie utdelning



Detta mål krävde disciplin, särskilt när utdelningarna växte sig större och möjligheten att använda dem för konsumtion blev lockande. Men genom att återinvestera varje krona kunde jag maximera effekten av ränta på ränta. Återinvesteringen bidrog också till att jag nådde både utdelningsmålet och tillväxtmålet.



Sammanfattningsvis har det varit ett riktigt bra år. Att sätta tydliga mål och hålla fast vid dem har verkligen lönat sig. Nu blickar jag framåt och funderar på hur jag ska ta portföljen till nästa nivå.  


Hade du några mål för 2024? Har du satt några mål för 2025?

Dela gärna! Det är alltid inspirerande att höra andras planer!



måndag 16 december 2024

ETF med månadsvis utdelning från - jag köper!

 

JPM US Equity Premium Income - Möjligheter och risker med covered calls



Efter att ha letat efter bra utdelande fonder har jag fastnat för (bland annat😊) JPM US Equity Premium Income Active UCITS ETF - USD (dist) (JEIP). Det som fångade mitt intresse är framförallt den månadsvis utbetalda utdelningen och fondens stabila innehav. Denna är rätt nylanserad i europa kan tilläggas.

Top 10 innehav (av 245)



Det positiva:

  • Månatlig utdelning som ger ett jämnt kassaflöde
  • Exponering mot stora amerikanska kvalitetsbolag
  • Extra inkomst från optionsstrategin
  • Bra diversifiering


Viktigt att förstå covered call-strategin: Fonden äger aktier och säljer samtidigt köpoptioner på dessa. Detta ger en extra intäktsström (premien från optionerna) utöver vanliga aktieutdelningar. Men det kommer med en trade-off......

Riskerna att vara medveten om:

  • Vid kraftiga uppgångar missar man en del av uppsidan eftersom optionerna begränsar potentialen
  • Strategin fungerar bäst i sidledes eller svagt uppåtgående marknad
  • I kraftigt fallande marknad ger optionspremierna bara ett begränsat skydd
  • Mer komplex strategi än vanligt aktieägande, vilket kan göra det svårare att förutse avkastningen

Min plan är att bygga positionen långsamt över tid. I dagens marknad med höga räntor gillar jag tanken på löpande intäkter, men jag är också medveten om att jag kan missa delar av en eventuell stark börsuppgång.

Detta är en ETF som passar den som vill ha regelbundna utdelningar och kan acceptera att man eventuellt missar delar av stora uppgångar i utbyte mot mer stabila månadsutdelningar.


Vad tycker ni om ETF'er med liknande upplägg?

Har ni investerat i några av JP Morgans ETF'er?


"All information på denna blogg är endast för utbildningssyfte och är inte finansiell rådgivning. Investeringar sker på egen risk."



Kollat in Stockblogs.se?

 

Nu finns bloggen även upplagd på 
https://www.stockblogs.se/





I det stora havet av finansiell information kan det vara svårt att hitta rätt. Det är här StockBlogs.se kommer in i bilden :) En välorganiserad samlingsplats för svenska aktie, ekonomi och finansbloggar.

Kika in om du inte redan gjort det :)

https://www.stockblogs.se/



lördag 14 december 2024

Mitt största enskilda innehav - varför satsar jag här?


Därför satsar jag på XACT Norden Högutdelande i min portfölj                                          

  • Perfekt mix av stabila nordiska bolag: Här snackar vi 40+ nordiska företag som verkligen visat att de kan leverera. De har en stabil historia av utdelningar och aktierna brukar inte åka bergochdalbana. 

  • Utdelning som tickar in regelbundet: De siktar på att dela ut cirka 4,5% per år, vilket är rimligt. Och Pengarna betalas ut fyra gånger om året - i mars, maj, september och november. Perfekt om du vill ha ett jämnt flöde av pengar att antingen återinvestera eller använda till annat kul.

  • Mindre drama i portföljen: Eftersom de väljer bolag som brukar vara stabila slipper man lite av de värsta svängningarna när börsen får spel. Det gör att man kan sova lite bättre om natten när det stormar på marknaden.

  • Smidig investering: Som ETF är det ett enkelt sätt att få en hel korg av bra nordiska bolag på köpet. Inget krångel med att köpa massa enskilda aktier.

  • Sprider riskerna snyggt: Med 40+ olika bolag får du automatiskt en bra spridning över olika branscher och nordiska länder. Det känns tryggt att inte ha alla ägg i samma korg.  

Vad är din portföljs "Nr1"?

  Alla mina innehav kan ni se här https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/p/innehav.html   

"All information på denna blogg är endast för utbildningssyfte och är inte finansiell rådgivning. Investeringar sker på egen risk."

torsdag 12 december 2024

CSN-räntehöjningen - dags att se över din strategi?

 

CSN-räntehöjningen 2025 - Dags att se över din strategi?

 


Med den kommande höjningen av CSN-räntan är det många som funderar på om de ska prioritera att betala av sina studielån snabbare. Låt oss titta närmare på siffrorna och vad som kan vara smart att tänka på.

CSN-räntan för 2025 landar på 1,98%. Med tanke på de senaste årens räntehöjningar var detta väntat, men det påverkar ändå månadsbudgeten för många.



Historiska räntor

Jämförelse med bolåneräntor Medan CSN-räntan stiger till 1,98% ligger dagens bolåneräntor betydligt högre:

  • 3-månaders rörlig: cirka 4,5-5%
  • 2 år bunden: cirka 4,3-4,8%
  • 3 år bunden: cirka 4,1-4,6%
  • 5 år bunden: cirka 4,0-4,5%

Fördelar med CSN-lånet:

  1. Räntan är fortfarande lägre än bolåneräntor
  2. Flexibla återbetalningsvillkor
  3. Möjlighet till lägre betalningar vid låg inkomst

Så vad är smartast? Om du har både CSN-lån och bolån är det i de flesta fall fortfarande mer ekonomiskt att prioritera att betala av bolånet först, eftersom räntan där är högre.

Men det finns såklart andra faktorer att väga in:

  • Hur ser din totala ekonomi ut?
  • Har du buffert för oförutsedda utgifter?
  • Hur viktigt är det för dig att bli skuldfri?
  • Finns det andra investeringsmöjligheter med potentiellt högre avkastning?

Min rekommendation: Behåll ditt CSN-lån och följ den ordinarie avbetalningsplanen om:

  1. Du har bolån med högre ränta
  2. Du behöver bygga upp en buffert
  3. Du har möjlighet att investera pengarna med förväntad högre avkastningb än CSB räntan

Överväg att öka din amortering på CSN om:

  1. Du är skuldfri i övrigt
  2. Du har en stabil ekonomi med bra buffert
  3. Du värdesätter känslan av att bli skuldfri högt
  4. Du vill minska dina månadskostnader på sikt

Kom ihåg att detta är generella råd - vad som är bäst för dig beror på din individuella situation. Ta en titt på din ekonomi i helhet och gör en plan som passar just dig.


onsdag 11 december 2024

tisdag 10 december 2024

Ett ovärderligt verktyg för svenska aktiesparare!

 

IBI - Ett ovärderligt verktyg för svenska aktiesparare



IBI (Investmentbolags-index) är en sida som varje aktiesparare borde ha i sina bokmärken. Den erbjuder en tydlig överblick över svenska investmentbolags substansrabatter i realtid.

Varför är detta så användbart?

Substansrabatten visar skillnaden mellan investmentbolagets börsvärde och värdet på dess innehav. Enkelt förklarat: Köper du ett investmentbolag som handlas till 20% rabatt får du aktier värda 100 kr för 80 kr.

Det geniala med IBI är att du direkt ser:

  • Aktuell substansrabatt/premium
  • Historisk rabattnivå
  • Jämförelse mellan olika investmentbolag
  • Uppdaterad data i realtid


Perfekt för timing

När ett investmentbolag handlas till högre rabatt än normalt kan det vara ett köpläge. IBI gör det enkelt att se när dessa tillfällen dyker upp genom sina historiska jämförelser.

För den som vill investera i svenska investmentbolag är IBI ett måste att ha koll på! 


"All information på denna blogg är endast för utbildningssyfte och är inte finansiell rådgivning. Jag har ingen koppling till IB Index. Investeringar sker på egen risk."

måndag 9 december 2024

Kom igång med aktiesparande - enkla steg för nybörjaren


Många tror att aktiesparande är komplicerat eller att man behöver stora summor för att börja. Sanningen är att det viktigaste steget är att bara komma igång, oavsett summa. Här nedan förklarar jag varför och hur du enkelt kan komma igång med ditt sparande.



Månadssparande - nyckeln till framgång

Det absolut viktigaste är inte hur mycket du sparar, utan att du sparar regelbundet. Genom att sätta upp ett månadssparande bygger du successivt upp ditt kapital. Kanske kan du börja med 500 kronor i månaden? Eller 1000 kronor? Välj en summa som känns bekväm för din ekonomi.

När du sparar månadsvis får du också fördelen av något som kallas "dollar cost averaging". Det betyder att du köper aktier både när kurserna är höga och låga vilket ger ett bra genomsnittspris över tid.


Tre enkla vägar in på börsen

Indexfonder

En indexfond följer hela aktiemarknaden och ger dig direkt en bra spridning. Leta efter fonder med låga avgifter, som till exempel följer OMXS30 (de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen) samt globala index.

Investmentbolag

Ett utmärkt alternativ för nybörjare är de stora svenska investmentbolagen. De fungerar som färdiga aktieportföljer där erfarna team sköter investeringarna åt dig. Bolag som Investor och Industrivärden har lång historik av att skapa värde för sina aktieägare. De ger dig direkt exponering mot många olika bolag och branscher genom ett enda aktieköp.

Stabila storbolag

Om du vill köpa enskilda aktier, börja med stora, etablerade företag som har stabil verksamhet och gärna betalar utdelning. Tänk bolag som har funnits länge och har starka marknadspositioner.


Tänk långsiktigt

Aktiesparande handlar om tålamod. Det är normalt att börsen går både upp och ner, men historiskt sett har den alltid stigit över längre tidsperioder. Några viktiga principer:

- Sätt upp ett långsiktigt sparmål på minst 5-10 år

- Låt utdelningar och ränta-på-ränta effekten arbeta för dig

- Försök att inte stirra dig blind på dagliga kurssvängningar

- Fortsätt spara regelbundet även när börsen går ner


Praktiska tips för att komma igång

1. Öppna ett ISK-konto och/eller KF-konto hos valfri bank eller nätmäklare

2. Sätt upp ett automatiskt månadssparande

3. Välj en kombination av indexfonder och investmentbolag att börja med

4. Läs på successivt om aktier och sparande

5. Öka sparbeloppen när ekonomin tillåter


Kom ihåg att alla framgångsrika investerare började någonstans. Det viktiga är inte att göra allt perfekt från början, utan att komma igång med ett regelbundet sparande i stabila värdepapper. Med tiden kan du utveckla din strategi och kunskap men grunden ligger i att vara disciplinerad med sitt månadssparande och tänka långsiktigt.

Vill du öka dina kunskaper ytterligare? Börja med att följa ekonominyheter, läs böcker om investeringar och följ ekonomibloggar (tex denna!).

Kom ihåg att ha kul på vägen också!

söndag 8 december 2024

Kolla in mina top 10!

 


Tänkte det kunde vara intressant att dela med mig av mina tio största aktieinnehav just nu. Men det är med viss eftertanke jag gör detta, eftersom min investeringsstrategi står inför en förändring kommande år. Egentligen ingen stor förändring i sig, mer ett extra fokus på vissa typer av investeringar.

Under det senaste året har jag börjat fundera allt mer på fördelarna med ETF:er. Den breda exponeringen, enkelheten har fått mig att vilja styra om delar av portföljen i denna riktning. Så när jag om ett år tittar tillbaka på denna topplista kommer den förmodligen se ganska annorlunda ut.

Det betyder inte att jag helt överger enskilda aktier, långt därifrån. Men balansen kommer att förändras. Genom att ytterligare öka i ETF:er hoppas jag kunna skapa en än mer robust portfölj med mindre snkild bolagsrisk.

Så här kommer den nuvarande topplistan - en ögonblicksbild av en portfölj i förändring. 

Vad tycker ni? 



Värt att tillägga är jag att jag i dagsläget har 117 innehav totalt. Kommer redovisa hela portföljen om ett tag framöver.

lördag 7 december 2024

Nytag, en titt på utdelningar sedan start

 

En titt på utdelningar...



Det finns något särskilt tillfredsställande med att sätta sig ner och analysera sin utdelningsresa från början till idag. Jag bestämde mig nyligen för att göra just detta, och vilken fantastisk upplevelse det var att se hur mina små investeringar vuxit till något betydligt större med åren.

Varje utdelning, oavsett storlek, representerar ett steg framåt i resan mot ekonomisk frihet. Det är fascinerande att se hur utdelningarna har ökat år för år - från de första blygsamma kronorna till dagens mer substantiella belopp.

Särskilt spännande är det att se den exponentiella tillväxten. När utdelningarna återinvesteras skapas en snöbollseffekt där pengarna jobbar för att generera ännu mer pengar. Det som började som en liten snöboll har gradvis vuxit sig större och rullar nu allt snabbare nedför (uppför?) backen.

Men det mest spännande är ändå att blicka framåt. I och med den historiska utvecklingen kan jag göra kvalificerade uppskattningar om framtida utdelningar. Kommer snöbollen fortsätta växa i samma takt? Kanske till och med snabbare? Det är dessa funderingar som gör utdelningsresan så fascinerande.

Helt säkert är att jag kommer återkomma till detta ämne :) Jag har nyligen lagt om min strategi något men fortfarande är det 100% fokus på utdelande innehav.

Hur har din resa sett ut genom åren?

Det är dags....

 

Det är dags......för en omstart

Disclaimer

"All information på denna blogg är endast för utbildningssyfte och är inte finansiell rådgivning. Investeringar sker på egen risk."